CINE ESTE SUZANNE COLLINS?

Suzanne CollinsSuzanne Collins s-a născut în 1962 în Connecticut, Statele Unite ale Americii şi este scenaristă şi scriitoare. Până acum, a scris 11 romane în genurile fantasy şi science fiction, dar s-a făcut cunoscută în întreaga lume datorită trilogiei Jocurile Foamei.

Collins a primit numeroase premii pentru trilogia sa, printre care amintim California Young Reader Medal în 2011, Georgia Peach Book Award for Teen Readers în 2010 sau premiul Cybils la categoria fantasy şi science fiction în 2008.

De asemenea, Jocurile Foamei a fost inclusă în topul celor mai bune cărţi din 2008 al revistei School Library Journal, în topul celor mai bune cărţi ale anului 2010 la secţiunea ficţiune pentru copii, al revistei americane Publishers Weekly şi în topul celor mai bune 10 cărţi pentru adolescenţi al American Library Association în 2010.

O altă serie a sa, care a avut de asemenea mare succes, este The Underland Chronicles. Formată din cinci părţi, seria fantasy urmăreşte aventurile unui băiat pe nume Gregor într-un tărâm numit Underland, ascuns sub oraşul American New York.

Ideea pentru The Underland Chronicles i-a venit de la Aventurile Lui Alice în Ţara Minunilor, celebrul roman scris de Lewis Caroll. S-a gândit că ideea cărţii ar putea părea ciudată unor copii care trăiesc în zona urbană, aşa că a creat tărâmul Underland.

Collins şi-a început cariera în 1991, ca scenaristă. A lucrat la câteva emisiuni ale postului de televiziune pentru copii Nickelodeon, printre care Clarissa Explains it All, nominalizat la premiul Emmy şi The Mystery Files of Shelby Woo.

Când lucra pentru o emisiune a Kids WB (Generation O!), l-a cunoscut pe autorul de cărţi pentru copii James Proimos, care a convins-o să nu se limiteze la a scrie scenarii, ci să înceapă să scrie şi cărţi pentru copii. Momentan, scriitoarea locuieşte în Connecticut cu soţul şi ce doi copii ai săi şi lucrează la o carte cu James Proimos.

Despre trilogia Jocurile Foamei

 
Într-un viitor post-apocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord, se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt răpiți de lângă familiile lor si aruncați într-o luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmarită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă, faimos, bogat și… viu. Cine va câștiga cursa nebună pentru supraviețuire?

“Pur și simplu am citit fără să mă pot opri! [...] O lectură înrobitoare”.

Stephen King