CE ESTE CAPITOLIUL PANEMULUI?

Hara Panemului - Jocurile FoameiAcţiunea este setată la cel puţin 100 de ani în viitor, într-un univers postapocaliptic, după ce a avut loc un mare război nuclear pe toată suprafaţa globului. În urma acestuia, Nordul Americii a dispărut, iar în cenuşa sa s-a născut Panemul.

Capitoliul este un oraş-fortăreaţă situtat în partea de vest a Munţilor Stâncoşi, unde trăieşte spuma societăţii. Nu doar Jocurile sunt conduse de aici, ci şi toate cele 13 districte. Este singurul oraş menţionat în trilogie.

Cu aproximativ 75 de ani înainte de începerea poveştii, mai multe districte s-au răsculat împotriva Capitoliului, în special din cauza modului tiranic cu care guvernul conduce Panemul. Nu se cunoaşte cât a durat acest război dintre populaţie şi cei care guvernează, dar Capitoliul susţine că pentru fiecare cetăţean al Capitoliului au fost ucişi doi rebeli. Totul s-a sfârşit cu distrugerea celui de-al treisprezecelea district şi începerea Jocurilor Foamei. Acele vremuri sunt cunoscute sub numele de “zilele întunecate”.

Cei care locuiesc în Capitoliu sunt interesaţi în mod special de modă, mâncare şi distracţie. Se poartă părul vopsit, perucile şi tatuajele. De asemenea, chirurgia plastică şi schimbările extreme sunt ceva comun. Un exemplu în acest sens este Tigris, un fost stilist care a apelat la chirurgia plastică pentru a arăta ca un tigru (incluzând mustăţi, dungi şi un nas mic). La petreceri, selecţia de mâncăruri este foarte mare, astfel încât nimeni nu are cum să guste din toate. De obicei, musafirii beau o băutură menită să îi facă să vomite ce au mâncat până în acel moment, pentru a putea mânca şi mai mult.

Locuitorii Capitoliului văd Jocurile Foamei ca o sursă de amuzament şi pariază pe jucătorii favoriţi. Unii dintre ei chiar îi sponsorizează, oferind bani pentru ca tributurile să primească diferite pachete în arena.

Locuitorii districtelor nu interacţionează unii cu ceilalţi, astfel încât fiecare are o cultură proprie, neafectată de cea a altor districte. Fiecare dintre cele 12 districte se ocupă cu o anumită industrie, pentru a servi naţiunii, în special Capitoliului.

Districtul 1 se ocupă cu fabricarea obiectelor de lux, cum ar fi bijuteriile. Din acest motiv, este considerat cel mai bogat dintre toate. Districtul 2 se ocupă cu carierele de piatră, produce armament şi trenuri. Este districtul care ajută cel mai mult Capitoliul, motiv pentru care are mai multe beneficii decât celelalte. Districtul 3 produce eletronice de diferite feluri, dar şi automobile sau arme de foc. Districtul 4 se ocupă cu pescăria, iar cei mai mulţi locuitori au căpătat experienţă în a folosi acele pentru pescuit, a face undiţe sau a identifica care peşti sunt comestibili. Districtul 5 se ocupă de energie, în timp ce Districtul 6 se ocupă cu transportul. Districtul 7 se ocupă în special cu cheresteaua, astfel că locuitorii au multă experienţă cu securile, ferăstraiele şi alte unelte pentru tăiat. Aici, copiii încep să lucreze de la vârste fragede. În Districtul 8, principala industrie este cea textilă, iar cei din Districtul 9 se ocupă cu cerealele. În Districtul 10, creşterea animalelor este ocupaţia de bază, iar în Districtul 11, agricultura. Acesta din urmă este aproape la fel de sărac precum Districtul 12. Districtul 12 este aşezat în apropiere de ceea ce au fost odată Munţii Apalaşi, iar majoritatea locuitorilor lucrează în mine de cărbune. Aşa cum am mai spus, este cel mai sărac dintre cele 12 districte. Districtul 13 se ocupa cu armele nucleare, dar a fost distrus în urma războiului dintre locuitorii Panemului şi Capitoliu, ca un avertisment pentru celelalte districte. Se spune că nu mai poate fi locuit, din cauza bombelor toxice care l-au distrus.

Despre trilogia Jocurile Foamei

 
Într-un viitor post-apocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord, se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt răpiți de lângă familiile lor si aruncați într-o luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmarită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă, faimos, bogat și… viu. Cine va câștiga cursa nebună pentru supraviețuire?

“Pur și simplu am citit fără să mă pot opri! [...] O lectură înrobitoare”.

Stephen King